De mummie en de cavia

Door: Jan, geplaatst op Sunday 20 December 2009 om 0:11

Arequipa heeft bijna een miljoen inwoners, maar het historisch stadscentrum is best mooi en gezellig.

Het Plaza de Armas wordt ook “het witte plein” genoemd omdat de kerk en alle gebouwen errond opgetrokken zijn uit witte vulkaansteen.

Maar achter gesloten deuren bevindt zich een andere schoonheid: Juanita, het 14-jarig meisje dat enkele eeuwen geleden door de Inca’s geofferd werd. We mochten geen foto’s nemen, dus de beelden komen van internet:

500 jaar geleden moest Juanita (vernoemd naar haar ontdekker Johan Reinhardt) dagenlang stappen naar de top van de vulkaan, onder begeleiding van enkele priesters. Daar kreeg ze chicha (maïsbier) te drinken, als verdoving voor de klap tegen haar schedel. Ze werd begraven in foetuspositie, maar door aardbevingen is ze een krater ingerold, waar ze in 1995 tijdens een expeditie ontdekt werd.

Juanita is bijzonder omdat haar lichaam in zo’n goede staat is. Wetenschappers hebben haar kortstondig ontdooid voor onderzoek, toen is ook deze foto genomen van haar huid en vingernagels:

Wonderbaarlijk. Zwaar onder de indruk verlaten we het museum. En geloof het of niet, maar na het zien van de mummie hebben we honger. We vinden een rustig voetgangersstraatje vol restaurants en nestelen ons op het dakterras.

Op de kaart zie ik Cuy staan en ik twijfel niet. Weet je niet wat een cuy is? Zo ziet het eruit:

En op het bord:

Gefrituurde cavia, een Peruaanse specialiteit uit de tijd van de inca’s, die nu ook nog bij feestelijke gelegenheden zoals kerst en verjaardagen op tafel gezet wordt.

Kan niet slecht zijn, toch?

Jessica verklaart me voor gek, maar proeft toch een klein stukje.

Al knagen de Peruanen alles af, tot de kop toe, ik heb genoeg:

Beoordeling: er is, zoals verwacht, niet veel vlees aan. De textuur en de smaak van zowel het gefrituurde vel als het vlees zelf lijken op kip. Wel heb ik de indruk dat het rattenvlees iets wateriger is van smaak dan kip, minder uitgesproken dus. Maar als Kentucky Fried Chicken plots cavia (of rat) zou serveren, veel verschil zou je niet merken. Dat geeft te denken…


Geef een reactie