Slechte wijn, lekkere olie

Door: Jan, geplaatst op Tuesday 08 December 2009 om 22:54

Het is weer weekend en we boeken een excursie naar enkele wijngaarden. We weten niet goed wat te verwachten, maar het kost ons 10 euro voor een hele dag, dus wat hebben we te verliezen? Tijd, zo blijkt 🙂

Wij zitten als eerste in het busje, en het eerste uur gaat op naar het oppikken van de andere toeristen. Dan is het nog een uur rijden naar de bodega (wijngaard).

De tour valt wel mee. Al ligt de productie stil (het is hier lente, dus de druiven zien nog groen), we krijgen toch een goed zicht op het proces.

De grote, ronde vaten gemaakt van Franse eik zijn niet meer in gebruik. Nu gebruiken ze kleinere vaten die niet alleen makkelijker hanteerbaar zijn, maar ook meer wijn in contact laten komen met het hout.

Na de rondleiding is het tijd om wijn te proeven, de reden waarom we de tour boekten in de eerste plaats, maar dat valt dik tegen. De twee bodempjes die we te proeven krijgen, een witte en een rode, smaken allebei zuur. Een oudere Amerikaan aan het tafeltje naast ons giet opzichtig en met veel misbaar zijn glas leeg in het spuwbakje.

Na de wijngaard bezoeken we een olijfpers. We gruwen bij de gedachte aan een lekker glaasje olijfolie, maar ze wordt gelukkig uitgegoten over stukjes brood, met olijven en gedroogde tomaat erbij. We leren dat alle olijfolie uit de winkel gefilterd is, ontdaan van alle onzuiverheden. We proeven de ongefilterde variant, die er wat onsmakelijk uitziet door zijn troebel uitzicht en het gruis dat erin drijft, maar… LEKKER! Veel beter dan gewone olijfolie, vinden we. We kunnen niet weerstaan om een klein flesje te kopen voor thuis.

We bezoeken nog een bodega waar ze wél lekkere wijn schenken (en waar we ook een fles kopen). En tenslotte een winkel van een Zwitser die zelf likeuren maakt, waaronder Absynthe volgens origineel recept, een drank die illegaal is in grote delen van de wereld, maar niet in Argentinië. Onder andere Hemingway dronk het vaak, maar naar het schijnt zou je er gek van worden. Natuurlijk moet ik die eens proberen.

Een lepeltje met suiker wordt vermengd met een beetje Absynthe en dan in brand gestoken. Ik vind het niet lekker en laat de helft staan.

‘s Avonds in het hotel snakken we naar maté. Een opkomende verslaving?

Of is dit het effect van de Absynthe?


Geef een reactie